Люба Колчакова е балерина. Родена е на 22 март 1927 г. в град Анкара, Турция. Баща й Христо Колчаков е талантлив архитект, завършил Сорбоната в Париж, Франция. След ранната му смърт, тригодишната Люба се завръща с майка си и по-малката си сестра в София. Тук през 1945 година завършва специалност „Пиано” в Музикалното училище и частната балетна школа на Анастас Петров. На 12-годишна възраст, заедно с най-близката си приятелка Хени Даваджиева изиграва първия си танц на сцена – „Танцът на двете розички“.

 От 1946 г. вече е на щат в Софийската опера и определя бъдещето си като балерина. Люба Колчакова минава през всички етапи на балета – ансамбъл, солистични четворки, тройки, двойки, сола, докато започват да й възлагат главните партии.

През 1952 година, Люба Колчакова започва да преподава класически танц в новосформираното Държавно хореографско училище в София, а по-късно става и художествен ръководител на това училище.

През 1953-1954 година специализира в Санкт Петербург и Москва.

В репертоара на Колчакова са ролите на Мария в „Бахчисарайски фонтан“ на Асафиев, на Одета-Одилия в „Лебедово езеро“ на Чайковски, Жизел и Мирта в „Жизел“ на Адам, Лиза в „Съперници“ на Хертел, Тао-Хоа в „Червения мак“ на Глиер, „Есмералда“ в едноименния балет на Пуни, Лауренсия в едноименния балет на Крейн, Румяна в „Хайдушка песен“ на Александър Райчев, Гаяне в едноименния спектакъл по музика на Хачатурян.

Люба Колчакова е първата българска балерина, изпълнила главната партия в „Умиращия лебед“ от Камий Сен Санс.

            През 1958 г. получава втора премия от международния конкурс „Джованни Батиста Виотти“, който се провежда в град Вербелли, Италия.

През 1971 година Люба Колчакова свързва живота си с  актьора Георги Попов (1924-1995) и година след това семейството заживява в Бургас, а впоследствие в село Черноморец.

През периода 1972-1983г. Колчакова е художествен ръководител на балета на Бургаската опера и дава своя огромен принос за развитието на балета в този артистичен град.

През 1997 г. по инициатива на балетното училище, на сцената на Народната опера в София се отбелязва тържествено 70-годишнината на балерината.

През 2005 година излиза биографичната книга „Люба Колчакова – Танцуващата“ с автор Румяна Емануилиду.

На 6 декември 2008 година балерината е обявена за Почетен гражданин на град Бургас.

Отива си от този свят на 4 декември 2012 година.